Szigetköz

Területi szakértőnk: Szigetközi Víz-csöppek mozgalom koordinátorai

Honlap: vizcsoppek.dr-vtsz.hu

Bemutatkozás:

A Víz-Csöppek hálózat általános céljai

Helyi értékőrzés és értékteremtés;
Nyitott társadalmi kapcsolatok;
Érték alapú közösségfejlesztés;
Aktív turizmus, életmód turizmus fejlesztés;
Regionális és régióközi együttműködés

A vízi és szárazföldi turizmus fejlődése, a vízi kultúra életben tartása és népszerűsítése, a népi hagyományok, népi (vízi) mesterségek megőrzésének elősegítése és ezek megismertetése, a környezet védelme, a hálózat által érintett települések fejlődése, az azokon élő polgárok életszínvonalának növelése. Cél a régióban és annak vonzáskörzetében lévő iskolák tanulóinak és tanárainak lehetőséget teremteni arra, hogy megismerhessék a környezetüket, ebben a környezetben űzhető sportokat (elsősorban vízi sportok, lovaglás, kerékpározás) és mindezeket az iskolai tanórák (és az új Köznevelési Törvényben megfogalmazott mindennapos testnevelés) keretén belül a saját lakókörnyezetükben minél magasabb szinten űzhessék.
Általános cél mindezek mellett még a határon átnyúló közös fejlesztések megvalósítása, biztonságos túraútvonalak kialakítása és az átjárhatóság biztosítása.
Kiemelkedően fontos cél az együttműködés megteremtése, a közös gondolkodás, a hálózat működése közben érintett területek egyensúlyba hozása (mint pl. turizmus és környezetvédelem, fejlődés és hagyományőrzés…).