Engedélyköteles vízitúra területek

az alábbi oldalak tartalmazzák hazánk engedélyköteles – leginkább látogatott – vízitúra területeit és azt, hogy a (cikk írásának időpontjában) milyen módon lehet az adott vízfelületen kézi hajtású eszközökkel túrázni. Az engedélyek megléte mellett a Hajózási Szabályzat maradéktalan betartása kötelező!

Bodrogzug

Forrás: http://anp.nemzetipark.gov.hu/bodrogzug-vizitura-2

A területet kezelő Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, valamit az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közösen koordinálja a területre irányuló vízi turizmust, így a túrázóknak már nem kell külön hatósági engedély a látogatáshoz.

A természetvédelmi hatósági engedéllyel -a teljes látogatási létszámra-  az ANP Igazgatóság rendelkezik, itt lehet megszerezni a belépési jogosultságot, ami az új rendszer szerint akár a túra napján is lehetséges a http://www.bodrogzug.hu/ honlapról az interneten, vagy Tokajban, az UNIO Alapítvány Vízisport telepén a Kékcápák Vízitúrák és Kenukölcsönzőnél, illetve a Vízisport Turistaház és Kempingben, valamint Budapesten a www.vizitura.hu  oldalról elérhetöen.

Bővült a látogatható terület is. Elöntési időszakban mintegy 1300 ha ártéri területen lehet túrázni, normál vízállás a korábbi zsaró-éri útvonal melett a Nagy-tó területe is látogatható. Igaz ugyan hogy a napi látogatószám korlátozott (300-500 fő/nap időszaktól függően.)

Kis-Balaton

A Kis-Balaton fokozottan védett terület, így a szárazföldi megközelítéséhez is engedély szükséges, a tanösvények kivételével. Vízi tanösvény nincs.

Léteznek szervezett vízitúrák a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében, ám az egyedi túrákra engedélyt kapni nagy valószínűség szerint esélytelen.

Információk: https://www.bfnp.hu/hu

Dráva

Az engedély beszerzésének menete

A Duna-Dráva Nemzeti Park felé az alábbi címre kell a kérvényt küldeni: dravatura@gmail.com
Szintén meg kell keresni a Somogy-Megyei Rendőrkapitányság vízirendészeteti osztályát is és megkérni az engedélyt a túrára.

A kérelem tartalmazza a következőket: a túra időpontja, állomásai (bár ez utóbbi adott), a túravezető neve, hajóegységek száma.

Létszám: max 35 fő (07.15-08.15 között min. 20 fő max. 35 fő)

Az engedély kérelem beadásának határideje: adott év márc. 31

Egy napos túrára is van lehetőség bizonyos szakaszokon jelentkezni, ebben az esetben is a Nemzeti Parkot kell keresni. Nem ők adják ki ezekre az engedélyt, ám segítenek a beszerzésben. Ilyen klasszikus szakasz pl. a Barcs-Szentborbás túra. (ebben a barcsi Kajak-Kenu Klub tud segíteni)

IDE kattintva a Duna-Dráva Nemzeti Park által kialakított szabályzást olvashatjátok a Dráva folyóval kapcsolatban. Kötelező betartani!

Gemenc

A gemenci tájegység és vízterületei a Duna-Dráva Nemzeti Park felügyelete alá tartoznak. Minden olyan vízfelület szabadon látogatható, amely nem fokozottan védett. Ez utóbbiak jellemzően normál vízállásnál nem közelíthetőek meg a Dunáról, nagy víznél lehet közvetlenül elérni.

Speciális, kisebb ágakat is érintő felfedező túra esetén mindenképpen fel kell keresni a Nemzeti-Park munkatársait és útvonalat egyeztetni velük! A nagyobb ágak használhatóak.

Egy térkép segítségül: http://www.ddnp.hu/_user/browser/File/downloads/gemenc_terkep_magyar.pdf

Hévíz-patak, Kerka, Mura

Az engedélyek kiadásáért a Zala-megyei Kormányhivatal zalaegerszegi járásának Természet-és Környezetvédelmi Osztályához kell fordulni.

Egy egyszerű levélben, a túra feltételeit és részleteit leírva (Kérelmező nevet, túra időpontja, állomásai, résztvevők száma, hajótípus, stb) kell a kérelmet beadni.

Cím: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/zala/hirdetmenyek/zalaegerszegi-jarasi-hivatal-agrarugyi-es-kornyezetvedelmi-foosztaly-kornyezetvedelmi-es-termeszetvedelmi-osztaly

Tisza-tó

A Hortobágyi Nemzeti Park tájékoztatása szerint jelenleg (2017 májusa) nincs korlátozás a Tisza-tavon a kézi hajtású eszközök túrázásának tekintetében.

A tó teljes területe látogatható.

A belső égésű motorral hajtott vízi járművekre ez nem vonatkozik!