A biztonságos vízitúrázásról röviden

Egyre többen választják nyaralásként és kirándulásként célnak a vizet és partját, legyen szó strandolásról, horgászatról, vízparti bulizásról vagy a vízitúrázás bármely formájáról. A víz, mint természeti közeg vonzó az emberek számára, jó hatással van a lélekre és a testre egyaránt.

Ezzel (szerencsére) nem arányosan növekedik azon sajnálatos esetek száma, amikor a víz áldozatokat szed, akár fürdés, vízbe ugrás, horgászat, vagy – legritkább esetben – vízitúrázás közben. Ha a véletlen szerencsétlenségek, betegségből adódó esetek nem is, de a balesetek jó része megelőzhető felelős hozzáállással, odafigyeléssel és józan gondolkodással. Azért, hogy a vízitúrázás kellemes és félelem mentes élmény lehessen, segítünk néhány ökölszabállyal, melyeket bárki  felhasználhat a vízparti kikapcsolódásának megtervezéséhez.

explore-highland-canoe-safety-skills-1200x350

Nem válassz vízi vagy vízparti programot, ha bárki a csapatból (családból) fél a víztől! Ez egy természetes emberi tulajdonság, legyőzhető, de nem a nyaraláson kell elkezdeni. Legyen az a cél, hogy mindenki érezze jól magát!

Úszni és kenuzni vagy kajakozni, evezni tudni kell. Ha ez nem megy és nincs lehetőséged rá, hogy a kikapcsolódás előtt gyakorolj, NE válaszd ezt a programot vagy válassz olyan szervezett eseményt, ahol a teljesen kezdők számára megfelelő oktatást tartanak és a programot is hozzáigazítják ehhez. Tudnod kell, hogy emberi erővel hajtott eszközt bárki bérelhet, valószínűleg senki sem fogja leellenőrizni, hogy tudsz-e bánni az adott vízi közlekedési eszközzel. Kezdőként semmiképpen se bízd el magad.

A vízparti tartózkodás során érhetnek olyan hatások, melyekre nem vagy felkészülve. A túlzott napsütés, eső, szúnyogok és egyéb kellemetlen bogarak, sár és “kosz” sok ember ingerküszöbét meghaladják. Ha tudod, hogy ilyen vagy, inkább NE válassz ilyen kikapcsolódást.

…ha mégis mentek

Mindig kérj tanácsot, olvass utána és készülj fel a célterületből! Akkor is, ha gyakorlott túrázónak tartod magad. Jó információforrás egy helyi szolgáltató, kajak-kenu, evezős klub, vízitúrázó egyesület. Mondd el, hogy mi célból mész, hányan mentek, milyen a csoport összetétele (főleg hogy hány gyermek van), mekkora túrákat, milyen programokat szeretnétek. Nem minden vízterület lehet alkalmas egy-egy túratervhez.

Folyók esetében fontos lehet a vízállás is. Néhány folyó magas,míg más folyók alacsony vízállás esetén lehetnek veszélyesek. Árvíz esetén tilos vízitúrázni. Infók: www.vizugy,hu

Vízitúra esetén legyen veletek túrakísérő, akinek kiemelkedő helyismerete, tökéletes hajókezelési tudása van, jól ismeri nem csak a vizet hanem a partot és a tágabb környezetet is. így lesz élmény a túrázás, mert nyugodt lehetsz és hasznos helyi információkkal is gazdagodhat a társaság.

Több napos túra esetén, amennyiben vinni kell a csomagokat, tegyétek ezt kísérőautóban. A szabadság érzését ronthatja, hiszen nem köthettek ki, csak olyan helyen, ahová az autó is el tud jönni ám nagy biztonságot ad egy szárazföldi kísérő!

…a vízen

Mindig hallgass a túrakísérőre, tapasztaltabbra és a hajód kormányosára!

Legyen rajtad mentőmellény, védd magad a túlzott napsütéstől, hidegtől és ha kell, az esőtől!

Minden hajóban legyen benne a kötelező felszerelés: 5 méter kötél, elemlámpa, szivacs vagy valamilyen vízmerő és persze a mentőmellény!

Hajózóúton nagy odafigyeléssel haladjatok. A piros bólya a jobb, a zöld bólya a bal oldalt jelöli. Ha lehet, ezeken kívül haladjatok! Keresztezéskor alaposan nézzetek körbe és csak akkor induljatok, ha nem láttok hajót a távolban. Fokozottan figyeljetek a motorcsónakokra is.

Az alkohol fogyasztás vízreszállás előtt és a vízen tartózkodás alatt TILOS!

A hajóban viselkedj nyugodtan, ne ugrálj, ne kapkodj!

Az összhangban evezésre és a precíz kormánymozdulatokra figyelj oda

Sok gyerekes túra esetén állj meg sűrűn, a gyerekek nem annyira türelmesek!

Vízbe csónakból soha ne ugorj be! 

Fürdeni csak kijelölt helyen, a partról fürödj, nagy melegben megfelelő előmosakodás után.

Fürdés közben a gyerekek mellett mindenképpen legyen egy-két felnőtt, a gyerekeken fürdés közben is legyen mentőmellény. Az a legjobb, ha mindenkinek leér a lába! Lehet, hogy nem izgalmas, de biztonságos.

A felszerelésed legyen tökéletes, legyen vízhatlan tartóban telefon, feltöltve. Akár csoportonként több darab. Mentsd el a parti kísérő, a túrakísérő és a legközelebbi szálláshelyek telefonszámát. Ne feledd a 112 általános segélyhívó számot.

…borulás, vízbe esés esetén

Első az ember biztonsága! Az értéktárgyak, felszerelés nem fontos, ha úgy van, hagyj úszni mindent! A legtöbbször minden előkerül.

Ha felborultok, számold meg a fejeket, legyen meg mindenki! Ha valaki hiányzik azonnal kezdjétek el keresni!

Minden esetben hallgass a túrakísérődre!

Ha tudsz, ússz a partra és kísérd ki a gyerekeket. Mindenkinek legyen a lába alatt szilárd talaj. Ez fontos a biztonságérzet miatt.

Ha más borult fel, csak akkor segíts, ha vízimentő vagy, elkerülhetetlen vagy a túrakísérőd felkér!

Nem mindig a legközelebbi part a legegyszerűbben elérhető. Ha ezt nem veszed észre, a túrakísérőd segíteni fog.

Ha nincs veszély, ezt a túrakísérőd is megerősíti és más segítség nincs, akkor úszva szedd össze a felszerelést, lapátot, egyéb eszközöket és tedd be valamelyik elérhető csónakba. Mindezt akkor, ha a gyerekek biztonságban vannak!

Folyóvíz esetén mindig a sodródó csónak mögött (folyásirány szerint felett) legyél.Ellenkező esetben a víz nyomása rád szoríthatja a csónakot egy akadály esetén.

Ha vízi balesetet látsz, állj rendelkezésre, ne zavard a mentést és hívd a 112-es általános segélyhívó számot!