Engedélyköteles vízitúra területek

Duna Szigetközi-mellékágrendszere

A Szigetköz összes vízteste védett területen fekszik, ezért a rajtuk történő, járművel való közlekedés engedély és bejelentésköteles. Részletesen az alábbi oldalon olvashattok az engedélykérés menetéről.

A területileg illetékes vízügy (ÉDUVIZIG) állásfoglalása a műtárgyakon való áthaladásról itt olvasható.

Bodrogzug

Forrás: https://anp.nemzetipark.gov.hu/bodrogzug-vizitura-2

A területet kezelő Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, valamit az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közösen koordinálja a területre irányuló vízi turizmust, így a túrázóknak már nem kell külön hatósági engedély a látogatáshoz.

A természetvédelmi hatósági engedéllyel -a teljes látogatási létszámra-  az ANP Igazgatóság rendelkezik, itt lehet megszerezni a belépési jogosultságot, ami az új rendszer szerint akár a túra napján is lehetséges a https://www.bodrogzug.hu/ honlapról az interneten, vagy Tokajban, az UNIO Alapítvány Vízisport telepén a Kékcápák Vízitúrák és Kenukölcsönzőnél, illetve a Vízisport Turistaház és Kempingben, valamint Budapesten a www.vizitura.hu  oldalról elérhetöen.

Bővült a látogatható terület is. Elöntési időszakban mintegy 1300 ha ártéri területen lehet túrázni, normál vízállás a korábbi zsaró-éri útvonal melett a Nagy-tó területe is látogatható. Igaz ugyan hogy a napi látogatószám korlátozott (300-500 fő/nap időszaktól függően.)

Kis-Balaton

A Kis-Balaton fokozottan védett terület, így a szárazföldi megközelítéséhez is engedély szükséges, a tanösvények kivételével. Vízi tanösvény nincs.

Léteznek szervezett vízitúrák a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében, ám az egyedi túrákra engedélyt kapni nagy valószínűség szerint esélytelen.

Információk: https://www.bfnp.hu/hu

Dráva

Az engedélykérés menete letölthető az alábbi linkről:

Gemenc és térsége

Az engedélyeket E-PAPÍRON kell beadni a Pest Megyei Kormányhivatal részére. Az alábbi linken segítségül készítettünk egy kivágatot az E-PAPÍR felületről

Tisza-tó

A Hortobágyi Nemzeti Park tájékoztatása szerint jelenleg nincs korlátozás a Tisza-tavon a kézi hajtású eszközök túrázásának tekintetében.

A tó teljes területe látogatható.

A belső égésű motorral hajtott vízi járművekre ez nem vonatkozik!