Engedélyköteles vízitúra területek

az alábbi bekezdések tartalmazzák hazánk engedélyköteles – leginkább látogatott – vízitúra területeit és azt, hogy a (cikk írásának időpontjában) milyen módon lehet az adott vízfelületen kézi hajtású eszközökkel túrázni. Az engedélyek megléte mellett a Hajózási Szabályzat maradéktalan betartása kötelező!

Duna Szigetközi-mellékágrendszere

A Szigetköz összes vízteste védett területen fekszik, ezért a rajtuk történő, járművel való közlekedés engedély és bejelentésköteles. Részletesen az alábbi oldalon olvashattok az engedélykérés menetéről.

A területileg illetékes vízügy (ÉDUVIZIG) állásfoglalása a műtárgyakon való áthaladásról itt olvasható.

Bodrogzug

Forrás: https://anp.nemzetipark.gov.hu/bodrogzug-vizitura-2

A területet kezelő Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, valamit az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közösen koordinálja a területre irányuló vízi turizmust, így a túrázóknak már nem kell külön hatósági engedély a látogatáshoz.

A természetvédelmi hatósági engedéllyel -a teljes látogatási létszámra-  az ANP Igazgatóság rendelkezik, itt lehet megszerezni a belépési jogosultságot, ami az új rendszer szerint akár a túra napján is lehetséges a https://www.bodrogzug.hu/ honlapról az interneten, vagy Tokajban, az UNIO Alapítvány Vízisport telepén a Kékcápák Vízitúrák és Kenukölcsönzőnél, illetve a Vízisport Turistaház és Kempingben, valamint Budapesten a www.vizitura.hu  oldalról elérhetöen.

Bővült a látogatható terület is. Elöntési időszakban mintegy 1300 ha ártéri területen lehet túrázni, normál vízállás a korábbi zsaró-éri útvonal melett a Nagy-tó területe is látogatható. Igaz ugyan hogy a napi látogatószám korlátozott (300-500 fő/nap időszaktól függően.)

Kis-Balaton

A Kis-Balaton fokozottan védett terület, így a szárazföldi megközelítéséhez is engedély szükséges, a tanösvények kivételével. Vízi tanösvény nincs.

Léteznek szervezett vízitúrák a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében, ám az egyedi túrákra engedélyt kapni nagy valószínűség szerint esélytelen.

Információk: https://www.bfnp.hu/hu

Dráva

Az engedély beszerzésének menete

A Duna-Dráva Nemzeti Park felé az alábbi címre kell a kérvényt küldeni: dravatura@gmail.com
Szintén meg kell keresni a Somogy-Megyei Rendőrkapitányság vízirendészeteti osztályát is és megkérni az engedélyt a túrára.

A kérelem tartalmazza a következőket: a túra időpontja, állomásai (bár ez utóbbi adott), a túravezető neve, hajóegységek száma.

Létszám: max 35 fő (07.15-08.15 között min. 20 fő max. 35 fő)

Az engedély kérelem beadásának határideje: adott év márc. 31

Egy napos túrára is van lehetőség bizonyos szakaszokon jelentkezni, ebben az esetben is a Nemzeti Parkot kell keresni. Nem ők adják ki ezekre az engedélyt, ám segítenek a beszerzésben. Ilyen klasszikus szakasz pl. a Barcs-Szentborbás túra. (ebben a barcsi Kajak-Kenu Klub tud segíteni)

IDE kattintva a Duna-Dráva Nemzeti Park által kialakított szabályzást olvashatjátok a Dráva folyóval kapcsolatban. Kötelező betartani!

Gemenc és térsége

Az engedélyeket E-PAPÍRON kell beadni a Pest Megyei Kormányhivatal részére. Az alábbi linken segítségül készítettünk egy kivágatot az E-PAPÍR felületről:

Hévíz-patak, Kerka, Mura

Az engedélyek kiadásáért a Zala-megyei Kormányhivatal zalaegerszegi járásának Természet-és Környezetvédelmi Osztályához kell fordulni.

Egy egyszerű levélben, a túra feltételeit és részleteit leírva (Kérelmező nevet, túra időpontja, állomásai, résztvevők száma, hajótípus, stb) kell a kérelmet beadni.

Cím: https://www.kormanyhivatal.hu/hu/zala/hirdetmenyek/zalaegerszegi-jarasi-hivatal-agrarugyi-es-kornyezetvedelmi-foosztaly-kornyezetvedelmi-es-termeszetvedelmi-osztaly

Rövid összefoglaló a Vidra Vízitúra oldaláról a Hévíz-patakkal kapcsolatban:

 1. Vízre szállás: 9:30 – 12:00 kizárólag csak a hévízi zsilipnél.
 2. Vízre szállástól számítva 4 órán belül, legkésőbb napnyugtáig a patakot és a töltést is el kell hagyni.
 3. Evezés csak egy irányban, lefelé.
 4. Napi limit 250 fő összesen. (+ 25 fő létszámmal a nemzeti park rendelkezik, ez a létszám másnak át nem adható)
 5. A töltésen gépjárművel közlekedni tilos.
 6. A beszállónál és kiszállónál a vízitúrázók részére mobil WC kerül kihelyezésre.
 7. Ellenőrzések lesznek, a nemzeti park a rendőrséggel együtt.
 8. Az engedélyeket 2018-tól a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság fogja kiadni.

Az engedélykérés menete

 1. Online felületen a túraszervező a túra tervezett napjára a keretlétszámig (max. 250 fő/nap összesen) regisztrálja a létszámot. (A rendszer november közepétől működik majd előreláthatólag.)
 2. A regisztráció után az 1000 Ft/fő/nap díjat a túraszervező a nemzeti parknak átutalja. Ez az összeg nem jár vissza, le nem mondható.
 3. Az összeg beérkezése után a szervező kap:
  -engedélyt elektronikusan és postán,
  -számlát,
  -leírást a tudnivalókról,
  -létszámnak megfelelő számú karszalagot.
 4. Az engedélyt a túra napján a túravezető tartja magánál. A karszalagot a túrázóknak viselni kell!

Összeállítás forrása : Sinka Gábor (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

Tisza-tó

A Hortobágyi Nemzeti Park tájékoztatása szerint jelenleg (2017 májusa) nincs korlátozás a Tisza-tavon a kézi hajtású eszközök túrázásának tekintetében.

A tó teljes területe látogatható.

A belső égésű motorral hajtott vízi járművekre ez nem vonatkozik!

Határ és határ mentén kanyargó folyók

Általánosságban elmondható, hogy ha olyan folyón evezünk, mely “Schengeni” határt érint, nem kell engedély sem az evezéshez, sem a határátlépéshez. Ha nem “Schengeni” határ (pl. Dráva), akkor kell a határőrség engedélye és a határ túloldalán nem köthetünk ki. Ezeket a vízterületeket jól kell ismerni, ezért érdemes helyismerettel rendelkezővel útnak indulni.