Állásfoglalások a veszélyhelyzettel kapcsolatban

Kedves Vízitúrások. Az alábbiakban a vízirendészet és a Belügyminisztérium állásfoglalásait olvashatjátok. Ezek irányadó állásfoglalások, a törvényes betartása mindenkinek saját feladata és felelőssége. A teljes levelezést kérésre elküldjük!

Belügyminisztérium


A 170/2020. (IV. 30.) a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről szóló Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szerint:

„1. § (1) Magyarország egész területén
a) sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható,
b) a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendelkezések akkor is alkalmazandók, ha a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet, illetve a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet eltérően rendelkezik.”
A Rendelet szerint szabadidős sporttevékenység Magyarország egész területén végezhető. A rendelkezések akkor is alkalmazandók, ha a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet, illetve a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet eltérően rendelkezik, azaz a 1,5 méteres védőtávolságtól el lehet tekinteni ez esetben .

A fentiek alapján az Ön által felsorolt feltételekkel szervezhetnek nyílt vízitúrákat.

A túrára jelentkezőknél hangsúlyozni kell, hogy amennyiben betegnek érzik magukat (legyen bármilyen okból a betegség) semmi esetre se jelenjenek meg a túrán.

Üdvözlettel:
Ügyeleti Központ


Vízirendészet

Tisztelt Alelnök Úr !

A 170/2020 ( IV.30 )korm. rendelet értelmében vízitúra, csoportos edzés mint szabadidős sport tevékenység engedélyezett, akár úgy is hogy többen vannak egy egységben. Az említett rendelet nem írja elő, hogy egy családon belüliek tartózkodhatnak csak egy egységben . Így bárki bárkivel evezhet együtt.

A harmadik kérdést nem értem, szerintem a túra az nem rendezvény engedély szempontjából.

Fontos, hogy ezek az új rendeletek 2020.05.04.-től lesznek hatályosak, addig a régi szabályok vannak érvényben.

dr. Fülöp Tibor r. alezredes
víziközlekedési osztályvezető