DR-VTSZ közlemény – 2013

A magyar vízitúrázók képviseletére és összefogására megalakult a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség (DR-VTSZ). Ez fontos lépés a Duna teljes vízgyűjtő területére (szűkebben értelmezve egész Magyarország területe) kiterjedő fejlesztési folyamatok vonatkozásában, azok összehangolásában a civil területeken.

logo_dr-vtsz

A Szövetség Magyarországon elsőként a vízi turizmus fogalmának újra definiálásával hoz létre egy olyan vízen járó civil közösséget és hálózatépítési mozgalmat, amely átöleli az országot (és összekapcsolódik a szomszédos országokkal), egy egységbe értelmezve a vízi társadalmak minden szereplőjét, úgymint: szolgáltatók és szállásadók, eszközgyártók és bérbeadók, kenusok és kajakosok, evezősök, motoros és vitorlás hajókkal való túrázók, horgászok és minden olyan szabadidős tevékenységet űzők, amelyek valamilyen formájában a vízhez kötődnek.

A Szövetség új szemléleti alapon kezdi meg vízi turisztikai hálózatépítő tevékenységét: a DUNA-völgy folyóit – az adott folyó természeti viszonyai alapján – egy, vagy több vízi régiónak tekinti és az egyes vízi régiók között alakít ki társadalmi alapon szerveződő hálózatos együttműködési kapcsolatot.

Fontos: a Szövetség tagjai a vizet használókat egy egységnek tekintik, s Őket egységesen képviselik.

Legfontosabb tevékenységeink:

– Túraprogramok és szabadidős vízi versenyek támogatása, szervezése
– A Magyar vízitúrázók érdekképviselete, támogatása
– A Magyar vízi turisztikai szolgáltatók érdekképviselete
– Vízitúrás kereslet és kínálat koordinálása
– Szakértői és tanácsadói tevékenységek a civil és az állami szférában.
– Vízi sport oktatás megalapozása és elősegítése az iskolai testnevelés keretein belül (a mindennapos testnevelés)
– Vízi óvoda, vízi iskola mozgalom terjesztése
– EU-DRS lehetőségeinek felhasználása a hazai fejlesztésekben
– Különböző vízi turisztikai klaszterek megalakítása
– IT és WEB2-es technológiák felhasználása és új rendszerek tervezése vízi turisztikai felhasználásra (pl.:a Szövetség hozta létre az ország első
vízitúrás táborhely kereső rendszert a www.viziturazz.hu-t)

A DR-VTSZ alapítói személyében a vízi sportokat szerető, abban világszinten (olimpiai bajnokok, világbajnokok, válogatott) is eredményes szakemberek, sportolók, edzők, a vízi turizmusban évek óta sikerrel tevékenykedő szervezőkkel kapcsolódtak össze, alakították ki az alapításhoz szükséges együttműködésüket, bízták meg a Szövetségi vezetőket.

A Szövetség tagjainak száma már az alakulást követő egy hónapon belül meghaladta a 20 tagszervezetet (több külföldi civil szervezet is megtalálható), így közvetve közel 2000 taggal állunk kapcsolatban. A tagfelvétel folyamatos.

További információk a Szövetség hivatalos szakmai weboldalán: https://www-dr-vtsz.hu

Vízitúrás hírek, érdekességek: www.magyar-vizitura.hu

Elérhetőségeink:

office@dr-vtsz.hu
+36 30 894-5562
+36 20 254-4641

Cseppben a tenger – csepp nélkül nincs tenger.

Vélemény, hozzászólás?