DR-VTSZ projekt: Szigetközi Víz-Csöppek mikrohálózat alakult Szlovákiában is!

A magyar vízi túrázók képviseletére és összefogására alapított Duna Régió Víziturisztikai Szövetség 2013. szeptember 25-én ünnepélyes keretek között együttműködési szerződést írt alá Nagybodak község polgármesterével.

VizCsoppek_logo

A magyarországi székhelyű szövetség a vízi turizmus újradefiniálásával olyan vízen járó civil közösségi, hálózatépítési mozgalmat indít útjára, amely – összekapcsolódva a szomszédos országokkal – magában foglalja a vízi társadalmak minden szereplőjét: kajak és kenu szabadidősportot, evezést, motoros és vitorlás hajókkal való túrázást, horgászatot és minden olyan szabadidős tevékenységet, amely a vízhez vagy a vízparthoz köthető, kiegészítve a kerékpáros és lovas turizmussal. A Duna Régió Víziturisztikai Szövetség a Magyarországon található és a határon átnyúló folyókat, tavakat, vízpartokat „Víz-Csöppek”-ként térképezi fel, s a jövőben ezeket szeretné együttműködő társadalmi hálózattá szervezni és vízi világként a nagyközönség elé tárni. Első csöppként megkezdődött a Szigetközi Víz-Csöppek – közép-szigetközi turisztikai hálózat és határon átnyúló együttműködés létrehozása. Ennek egyik lépcsőfoka, hogy Nagybodak község, Soós Róbert polgármester képviseletében csatlakozott a mikrohálózathoz, amelyet együttműködési szerződés aláírásával deklarált.

A sajtótájékoztatóval összekötött ünnepélyen jelen voltak a hálózat alapítói: Horváth Csaba olimpiai és világbajnok, kenus, Ekker Károly, Kisbodak polgármestere, Klemencz Henrik, a Duna Régió Víziturisztikai Szövetség turisztikai alelnöke, Bolla-Cserjési Kinga, a Szigetközi VÍZ-CSÖPPEK területi koordinátora, Horváth János, a Kisbodaki Evezős Klub elnöke, valamint Tímár Gábor, a Kisbodaki Baráti Kör Egyesület elnöke.

Az együttműködési szerződésben a felek konkrét terveket és elképzeléseket rögzítenek a közeli és távolabbi jövő feladatairól. Ilyenek pl. a Szigetköz vízivilágának népszerűsítése, családi, lakossági vízi programok szervezése; turisztikai együttműködés kialakítása és fejlesztése a térség településeinek együttműködésében, vízisport-oktatás programmoduljainak működtetése az iskolai testnevelés keretein belül. A Duna-régió Víziturisztikai Szövetség az ilyen szerződések megkötésével az emberekben legbelül szunnyadó energiákat szeretné életre hívni – segítségül hívva a víz, a folyó újrateremtő erejét – áll az együttműködési nyilatkozatban. Berényi József, az MKP országos elnöke is részt vett a szerződés ünnepélyes aláírásán, ahol elmondta: a vízmenti települések lakóinak élete összenő a természettel. A természet pedig ezernyi kincset rejt, amit csak az ember képes felfedezni. Ez a kezdeményezés kitűnő lehetőséget kínál a települések közti együttműködésre, a hagyományápolásra, a természeti és kulturális értékekről szóló ismeretek terjesztésére.

Bacsó László járási elnök, Nyárasd község polgármestere pedig megkérte a szövetség alapítóit és képviselőit, terjesszék ki együttműködésüket a Kis-Duna-ág mikrorégióra is. (bi)

Vélemény, hozzászólás?