Ego a Balatonon – tényszerűen

Mint ahogy a cím is mondja, tényszerűen: (Idézet az V. Balaton Maraton versenykiírásából.)

 A rendezvényen a Pörnyészi Ego típusú surfski kajakok indulása nem engedélyezett, használatuk a versenyből való kizárást vonja maga után. A kajakok a verseny területére behozni sem lehet.

A MagyarVizitura portál küldetése miatt foglalkoznunk kell ezzel a kis érdekességgel, amit ugye egy versenykiírásban találunk, ráadásul az ország talán leg professzionálisabban megszervezett versenyének kiírásában.

Az facebookon alakult Fair Play Pörnyeszi csoport bejegyzései és számtalan cikk (pl. itt egy) foglalkozik a témával. Vélemények, okfejtések vannak mindkét oldalon, szakmai és egyéni egyaránt. (Ahogy ez lenni szokott sajnos inkább a személyeskedő hangvételű hozzászólások jellemzik őket.) Mit bizonyít mindez?

Az amatőr vízitúra sportok fejlődnek, erősödnek és kezdenek profi allűröket felvenni. Óvások, elképesztő technikai fejlesztések, profi felkészülés, vagyonokat érő hajók, evezőlapátok, ruhák… Érthető okoból ezt a hirtelen „növekedést” nagyon nehéz követni szervezői oldalról, főleg ha ez bármilyen komolyabb pénzmozgással is jár (járhat). Ebben esetben, mivel ugye gyártói, forgalmazói „vitáról” van szó, ahol az egyik fél a rendezvény fő szponzora, így Ő negatív pénzmozgástól tart, mert úgy véli, hogy az érintett másik fél lemásolta az egyik hajótípust. A másik oldal véleménye az, hogy nem másolás, hanem fejlesztés történt, ami jobbá és mássá tett valamit, mint amilyen előtte volt.

S itt kezdődhetne egy több száz oldalas okfejtés, szakmai magyarázkodás, ügyvédek által felállított paragrafusok és műszaki rajzok tömkelegével tűzdelve. DE NEM.

Az vizet és versenyzést szerető ember azért megy ilyen helyre, hogy jól érezze magát, boldog legyen a vízen és elszakadjon a hétköznapoktól (ha olyanok a hétköznapjai…). Nem szeretne senki ilyen helyen jogi csűrés csavarással, üzlettel és üzletféltéssel, acsarkodással, márkaháborúval találkozni. Ehhez elég bekapcsolni a tv-t otthon.

Talán okosabb lett volna ezt a háttérben megbeszélni, vagy olyan versenykiírást készteni, ahol technikai jellemzők szűrésével zárnak ki hajókat. Ahogy mindíg mindenhol minden verseny szervező teszi a világon. Nem azért, hogy ezzel elismerje a másik fél vagy a saját igazát. Hanem azért, hogy mi egyszerű „vízenjáró” emberek ne lássuk ezt, ne kelljen még csak gondolkodnunk se ezen.

Mindezek ellenére, ezen túl is foglalkozni fogunk ezekkel a történetekkel, hogy lássa mindenki, hogy mi az, amit nem akarunk látni 🙂

Menjetek el szombaton a Balatonra és evezzetek egy jót. Ez a lényeg!

H.

Vélemény, hozzászólás?