IV. Bankháza Regatta – 2015 első ragyogó „versenye”

Nem a győzelem a fontos hanem, hogy jól nézzünk ki!

A nap sütött rá már korán reggel arra a közel kétszáz (200! KÉTSZÁZ!) résztvevőre, akik azért gyűltek össze és utaztak akár több órán át, hogy részt vegyenek a „Negyedik Bankháza-Regatta – Kovács Kupán”. Hazánk minden tájáról, –  és nagyobb „tömegben” a Romániából-Erdélyből  barátainktól érkeztek a fent említett „százak”, akik úgy gondolták hogy ezen a fiatal rendezvényen és a rendezvényt biztosító tiszta vizű sekély Északi-övcsatornán vezetik le a télen felhalmozódott vízi-virtust.

az érkezés pillanatai...

az érkezés pillanatai…

A csatorna partján egy  vendégszerető szivattyútelep-gátőrház kombináció adott helyet a számtalan autónak, trailernek, utánfutónak és persze versenyzőnek – ennek persze a telepet őrző barátságos németjuhász-puli páros nem örült feltétlenül.

Szivattyúház

Szivattyúház

 A rendzvény negyedik éve kerül megrendezésre, házi versenynek indult és mindössze 4 év kellett hozzá, hogy az ország egyik legnagyobb vízi rendezvényévé fejlődjön. A KDSE tagjai kiemelkedő szervezőképességüről tettek tanúbizonyságot ezen a napon, egy nagyon barátságos és elképesztően jó hangulatú rendezvényt varázsoltak az Északi-övcsatorna partjára.

tömeg az eligazításon

tömeg az eligazításon

Gyakorlatilag az összes túrázó és nem túrázó hajónem elindult a regattán, volt túrakenu, túrakajak, sárkányhajó, outrigger, versenykajak – ezek jó időzítéssel, félpercenként indultak egymás után. A szervezői tapasztalat itt is megmutatkozott, semmilyen „ütközés” nem volt a vízen (és a parton sem…)

Változatos a felhozatal (fotó: Pörnyeszi Gyuri)

zre Változatos a felhozatal (fotó: Pörnyeszi Gyuri)

Horváth Csaba olimpiai bajnok kenussal ketten képviseltük a szövetségünket, a téli irodai munka után (számomra legalábbis) nem volt könnyű menet a 18 kilométer. Szerencsére a résztvevők nagyrésze nem osztozott a „fájdalmaimban”, nagyon jól felkészült versenyzők szálltak vízre aznap – a 10 éves korosztálytól egészen a seniorokig. Egy sárkányhajó is indult, ő „törte az utat”, igazán különleges látványt nyújtott ezen a keskeny csatornán a KDSE sárkánya.

A kormányállásnál Horváth "Indián" Csaba

A kormányállásnál Horváth „Indián” Csaba

a sárkány és "lovasai"

a sárkány és „lovasai”

Átlagosan 1.5-2.5 óra között teljesítették a versenyzők a távot, de voltak akik kényelmesebbre vették a tempót – ami persze nem baj, mert végül is ez egy vízitúrás esemény volt. Ők így is jól érezték magukat. A Nomád Kayak (Románia) versenyzői nagy számban képviseltették magukat és igen szép, papírforma szerinti eredményekkel állhattak a dobogóra. Számunkra igazi megtiszteltetés, hogy eljönnek sokszáz kilométerről a „srácok”, azért, hogy részt vegyenek egy-egy hazai rendezvényen.

Nomad Kayakosok a dobogó tetején

Nomad Kayakosok a dobogó tetején

A záróeseménynek már nem a szivattyútelep, hanem egy közeli „vendégház” adott otthont, hatalmas asztalok mellett ülve ettük a várt székelykáposztát és fánkot (köszönet a lányoknak a sütésért) és vártuk az eredményhírdetést, melyen Foki Vili (KDSE) a szokásos laza humorával teremtett jó hangulatot. Jellemző a szervezőkre, hogy mindeki kapott ajándékot és nőnapra való tekintettel a hölgyeket virággal ajándékozták meg.

Foki Vili szervező és Sándor Tamás (KDSE) - Vili is indult természetesen, azért a "nyakék"

Foki Vili szervező és Sándor Tamás (KDSE) – Vili is indult természetesen, azért a „nyakék”

 

Nagyon sokan indultak március 7-én este haza szép emlékekkel (és fáradt karokkal)  és egészen biztos, hogy a hamarosan induló túraverseny szezonhoz ennél jobb kezdést el sem lehet képzelni. Kinőtte magát ez a háziverseny, a szlogenje ellenére (nem a győzelem a fontos, hanem hogy jól nézzünk ki) egyre nehezebb lesz megnyerni ezt a versenyt is…

…egyedül a horgászok szomorkodtak gubbasztottak szomorúan a vízparton. Ugartyúkot nem láttunk.

DSC02531Köszönjük!

K.H.

Vélemény, hozzászólás?