Magyar Kultúra Napja – vízről – vízért röviden.

Idézet a wikipédiából:

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Évezredekre visszanyúló történelmi hagyományaink, kiemelkedő, “világot megváltó” szellemi értékeink vannak, a Magyar Nemzet sok évszázadon keresztül meghatározó volt Európában. Lovas Nemzet vagyunk. Nyilas jegyű, nyilazó nemzet is vagyunk.

Mi vízi emberek azonban – noha valamiért nem hangoztatjuk – tudjuk, hogy igazából vízi nemzet (is) vagyunk… Nemrég – még a nagy folyószabályzások előtt – vízenjáró nemzet is voltunk. Pákászaink csónakjaikban és nádkunyhóikban alapítottak családot, pásztoraink úszva legeltettek, árvíz esetén állataik hátán az állatokkal együtt keresték a biztonságos szárazföldet.

Nagy folyóink partján aranyat mostak, több száz vízimalmunk békésen őrölte a gabonát, miközben a molnárok a vízenjárás minden csínjánval-bínjával a fejükben szállították bödönhajóikon a liszteszsákokat. A halászaink tudták a csónaképítés trükkjeit, hálókötést, ismerték a halakat, vadászatukat és természetesen elkészítésüket is. Halászlevünk világhírű. (A Duna-mentiek szerint a dunai, a Tisza-mentiek szerint pedig nyilván a tiszai halászlé a világhírű. Ebben nincs igazság.)

Ebből az óriási mennyiségű vízi tudásból és kultúrából adódóan kiemelkedően sikeresek vagyunk vízenjárásban. Világhírűek. Evezőseink Széchenyi István Bécs-Budapesti (1827 május 16) evezése óta hordozzák hátukon az evezős kultúrát, és sportot. Őrsi csónakjainkban egész osztályok kirándultak.

Mi vagyunk a világ legjobb kajak-kenu nemzete. Könnyedén nyerjük az aranyérmeket világbajnokságokon, olimpiákon. Általában mi nyerjük a legtöbbet.

Bennünk van a vízenjárás minden tudása és erre vigyáznunk kell, emlékeznünk kell rá, és a Magyar Kultúra Napján hangsúlyoznunk kell: Vízi Nemzet vagyunk.

Kedves Barátaink!

Szövetségünk elkötelezett a Magyar Vízi Kultúra védelmében, segítsétek a munkánkat, védjük és őrizzük meg együtt a gyermekeinknek, unokáinknak ezt az értéket.

Vélemény, hozzászólás?