Magyar Vízitúra Bajnokság

Röviden a Magyar Vízitúra Bajnokságról.

A Magyar Vízitúra Bajnokság Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb országos méretű amatőr vízitúrás versenysorozata. A bajokság 12 éve indult egy civil  kezdeményezés részeként és töretlenül halad a maga útján a napjainkban is.. Az indulásnál a Magyar Természetbarát Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség mellett több önkéntes segítő szervezőnek és koordinátornak is köszönhető, hogy mára a legjobban fejlődő vízi szabadidős és tömegsport rendezvénnyé nőtte ki magát a túrabajnokság.

turabajoksag_logo_kicsi

Tudnivalók röviden:

:: A bajnokság amatőr versenysorozat, elsősorban vízitúrásoknak, hajó típustól függetlenül. (versenykiírás szerint)
:: A bajnokság több fordulóból áll, melyek májustól szeptemberig az ország több vízterületén kerülnek megrendezésre.
:: A bajnokság egy vízi tömegsport rendezvény, egy fordulón több száz hajó is indulhat!
:: A nevezési feltételek szerények, a célunk a víz szeretetének és a vízi sportok megismerésének elősegítése, nem akarjuk felvenni a versenyt a profi vízi sporttal. A versenyzőink baráti kézfogással szentesítik az eredményt a dobogón és válnak el egymástól a fordulók másnapján!
:: Mind a helyi versenyeken, mind a sorozat végén összetettben is értékelünk, így érdemes minden fordulón indulni.
:: Az ajándékok szerények, pénz díjazás nincs. A fordulók szervezői kedves meglepetésekkel és jó hangulatú hétvégével, finom vacsorával várnak minden versenyzőt és érdeklődőt. Ez minden helyszínen megtalálható!
:: Fontosnak tartjuk a családok és a gyermekek megjelenését a versenyeken. Minden versenyen indítunk családi-baráti kategóriát 4 személyes túrakenukban.
:: információk és a versenykiírás itt,  a www.magyar-vizitura.hu és a  www.kenumaraton.hu oldalon érhetők el.

a kezdetek…

A több fordulóból álló rendezvénysorozat átível az egész országon és a hazai folyóink és tavaink nagy részét érinti, elősegítve ezzel az adott régió vízi életének fejlődését. Az egyik “ős” alapító ( Felső-Szigetközi Szabadidő és Vízi Sport Egyesület) által több mint egy évtizede minden évben megrendezett Szigetköz Maraton például már nemzetközivé nőtte ki magát, így a bajnokság híre mára egész Európát bejárta.

A Szigetköz mellett több olyan fordulója is van a versenynek, amely mondhatni “zarándokhellyé” vált a versenyzők között, így közel egy évtizede oda is eljutnak a túrázók, ilyen a Körösökön a  szanazugi “Szana Maraton”.

közelmúlt…

Néhány éve a versenysorozat rendkívül megerősödött, a Rába és a Ráckevei-Soroksári Duna belépésével hatalmas fejlődésnek indult. Az itteni egyesületek szervezőinek önkéntes összefogásának köszönhetően 2012-ben már közel 1000! versenyző indult a fordulókon, és rendkívüli módon megnőtt a média érdeklődése a rendezvény iránt. A május elején megrendezett óbudai forduló pedig egy pillanatra visszahozza a Római-partra azt a vízi nyüzsgést, amely remélhetőleg a segítségünkkel nemsokára állandóan jelen lesz a budapesti vízi paradicsom életében.

Gyertek Ti is!

Vélemény, hozzászólás?