Mikro-regionális vízi közösségek fejlesztése

Bármely „hullámtér” funkcionálhat közösségi térként: természeti nevelési oktatóközpontként, vízi tanösvényként, csónakos kikötőként, vízi turisztikai bázisként, szabad strandként, rekreációs központként, jármód független aktív turisztikai csomópontként, horgászparadicsomként, vagy a falusi turizmus színtereként.

VizCsoppek_logo

A DUNA-régió Víziturisztikai Szövetség új szemléleti alapon kezdi meg vízi turisztikai hálózatépítő tevékenységét: a DUNA-völgy folyóit – az adott folyó természeti viszonyai alapján – több vízi régiónak tekinti és az egyes vízi régiók között alakít ki társadalmi alapon szerveződő hálózatos együttműködési kapcsolatot. Csöppenként.

Szövetségünk hitvallása szerint a „Víz-csöppek” szervezési elv nem csak egy egyszerű szimbólum, hanem a társadalmi együttműködés újjászervezésének természeti alapú megvalósítási lehetősége.

A Víz-Csöppek turisztikai hálózati együttműködés jellemzői:

Helyi értékőrzés és értékteremtés;
Nyitott társadalmi kapcsolatok;
Érték alapú közösségfejlesztés;
Aktív turizmus, életmód turizmus fejlesztés;
Regionális és régióközi együttműködés

A DUNA-régió Vízi-turisztikai Szövetség a Magyarországon található víztesteket – folyókat, tavakat, vízpartokat – szeretné a jövőben Víz-Csöppenként feltérképezni, feldolgozni, együttműködő társadalmi hálózattá szervezni és vízi világként a nagyközönség elé tárni, hogy minden ember lehetőleg egy kicsit vízi ember is lehessen.

Jelenkorunk széttöredezett világában az egyes ember magára maradt: keresi önmagát, keresi helyét a világban, keresi a közösséget, ahol kiteljesedhet, keresi a tevékenységet, amely által újraéledhet veleszületett teremtőképessége, keresi az elveszett boldogságot. Felismeri, hogy újjá kell építenie saját magát, mikrovilágát. Csöppenként – és egyre erősödő hittel. És a csöppek előbb-utóbb összeérnek – új forrás születik és kialakul a hullámtér: a természeti és a társadalmi életterek egymást kölcsönösen segítő együttlétezése és együttműködése.

Első csöppként megkezdődött a „SZIGETKÖZI VÍZ-CSÖPPEK”
Közép-Szigetközi Turisztikai Hálózat és határon átnyúló együttműködés mikrohálózat létrehozásának előkészítése és szervezése.

Vélemény, hozzászólás?