Fejlesztési programunk

A Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség programja

10+1 elem a

a vízi turizmus társadalmi beágyazódásának mélyítésére

„ha valami úgy kezdődik, hogy lemégy a vízpartra és ott jól érzed magad, akkor az egy örökké tartó szerelem lesz az életedben…”

A Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség alapítói és tagjai számára a vízi túrázás, a szabadidős vízi sportok űzése nem csupán egyszerű kirándulás és sportolás, hanem ennél sokkal több: egy olyan erő melynek komplex személyiségformáló és társadalomépítő hatása, messzi múltba nyúló magyar vízi kultúrát megőrző szerepe van.

Számunkra a „vízenjárás” népszerűsítése, a gyermekek és fiatalok vízre nevelése, hazánk vízi kultúrájának megőrzése és megismertetése olyan feladat, amely többünk számára évtizedekkel ezelőtt kezdődött és együttes erővel, szövetségünk minden kapacitásával végzendő a jelenben és folytatni kell a jövőben egyaránt: ez kötelességünk és felelősségünk!

A programunkkal meg szeretnénk mutatni azt, hogy mi hogyan gondolkodunk, miképpen gondoljuk céljaink elérését, mely problémákat azonosítottunk be a vízi túrázás és a vízi turizmus témakörében. Mindezeken kívül szükségesnek látjuk egy olyan komplex, hosszú távú terv elkészítését is, amely ez eddig ilyen formában (vagy talán semmilyen formában) nem készült el.

A programunk „él”, tehát egy komplex, szerves rendszer, elemei nem állandóak, a köztük lévő kötés folyamatosan változik, újabb elemekkel egészülhet ki és ezért időnként felülbírálatra, módosításra szorul.

Tartalom

I. elem: Gyermekek és fiatalok vízi életmódra való rá (vissza) vezetése
II. elem: A „vízenjárás tudományának” széles körű megismertetése
III. elem: A vízparti önkormányzatok vízi gondolkodásának megerősítése, támogatása – helyi identitás erősítése
IV. elem: A vízi turizmus, mint turisztikai termék megjelenése
V. elem: A vízi turizmus, mint kiemelt nemzeti érték
VI. elem: Folyamatos eszközfejlesztés és hazai gyártás támogatása
VII. elem: Kereskedelmi célú szolgáltatók támogatása
VIII. elem: Jogszabályi környezet harmonizálása
IX. elem: Nemzetközi kapcsolatok
X. elem: Duna-Stratégia
Az Összetartás ereje!

A teljes szöveg itt olvasható PDF formátumban: a-dr-vtsz-program

Vélemény, hozzászólás?