Sajtónyilatkozat – Kormányzati törekvések: sport és mozgás az iskolákban

Kormányzati törekvések: sport és mozgás az iskolákban

Kedves Barátaink!

Egykori kenus versenyzőként, olimpiai és sokszoros világbajnokként, illetve egy vízi turizmussal és vízi kultúra népszerűsítésében munkálkodó nemzetközi civil szervezet elnökeként üdvözlök és üdvözlünk minden olyan törekvést, amely a mozgás, a sport és az egészséges életmód bármilyen megjelenését eredményezheti az iskolák életében, a diákok és ez által a családok mindennapi életében.

A kenus, vitorlás, lovas, gyalogos és kerékpáros mozgáskultúra után, a jelenleg tervezés alatt álló labdarúgás általános iskolai megjelenése nem lesz kontraproduktív gyermekeink jövőjének szempontjából, akár egy sportot kedvelő felnőtté, akár világhírű élversenyzővé váljon az iskolás gyermek.

Szövetségünk, a Duna-Régió Viziturisztikai Szövetség által megfogalmazott célok és értékek, úgymint a vízitúrázásnak a szeretete, hazánk vízi kultúrájának,és vízi hagyományainknak a megőrzése ugyan olyan mértékben ered a vízi-versenysportból, mint azokból a hagyományainkból és tapasztalatainkból, melyet családunk, lakóhelyünk és iskolánk, tehát az életünk ad és adott számunkra.

Az iskolai mozgás, a csapatmunka és együttműködés elsajátítása, a különböző eszközök, sportszerek „betörése”, mindennapi használatba vétele mind-mind ugyan oda vezet: egy boldogabb, egészségesebb és sportosabb Nemzet kialakulásához.

Szövetségünk együttes erővel készen áll arra, hogy helyet találjon a vízitúrázásnak az iskolában a jármódok és sportágak, illetve szakszövetségek között, megmutassa érték és főleg béketeremtő erejét nem csak a vízi társadalmakban, hanem az élet minden területén egyaránt.

Horváth Csaba
olimpiai és világbajnok kenus
Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség elnöke