VÍZ és KULTÚRA határok nélkül

BEGA folyó bejárás Temesvártól Titelig

A romániai Temesvár és a szerbiai Újvidék ad otthont 2021-ben az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak. Mind Temesváron (Timisoara), mind Újvidéken (Novi Sad) megalakult a kulturális programcsomagokat előkészítő szervező bizottság – állami, kormányzati, politikai résztvevők bevonásával, tematikus szakértői csoportok felállításával.

A 2021. évi Európai Kulturális Főváros programsorozatnak különleges jelentőséget ad, hogy Temesvár és Újvidék a BEGA-TISZA-DUNA folyókon keresztül vízi úton összeköthető, akár motoros, akár kézi hajtású vízi járművekkel. Az Európai Kulturális Főváros programsorozat együttműködésben történő megrendezését erősíti, hogy EU-s pályázati támogatásból 2020-ig elkészül a Temesvár(RO)-Nagybecskerek(SRB) BEGA folyó menti kerékpárút, illetve mind Romániában, mind Szerbiában megvalósuló vízügyi fejlesztések által átjárhatóvá és hajózhatóvá válik a BEGA folyó mind a hat zsiliprendszere.

Az EU DUNA Stratégia népszerűsítésben és gyakorlati megvalósításában több éve munkálkodó Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége (MTTSZ) elnöke, Szilvássy István és a Duna-régió Vízi-turisztikai Szövetség (DR-VTSZ) elnöke, Pándi László az MTTSZ és a DR-VTSZ stratégiai együttműködése keretében 2018. június 19. és 24. között felmérő és kapcsolat építő bejáráson vettek részt, annak feltérképezésére, hogy a BEGA folyó menti 25 romániai és 14 szerbiai település milyen módon kapcsolódhat az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz, illetve milyen módon működhetnek együtt a két ország kormányzati, kulturális, vízügyi, befektetői szereplői.

A bejárás közben Szilvássy István és Pándi László Belgrádban részt vett a DR-VTSZ egyik társult tagja, a belgrádi székhelyű, „A DUNA az Együttműködés Folyója” Egyesület szakmai konferenciáján, ahol DUNA folyóval kapcsolatos turisztikai programokról és fejlesztési lehetőségekről tartottak előadást, Edita Karanovic elnök asszony meghívására.

A bejárás szakmai megbeszélésein elhangzott, hogy vízrajzi szempontból Nyugat-Európáéhoz hasonlóak a Kárpát-medence folyóinak, mellékfolyóinak és folyamcsatornáinak a számossága, viszont lakossági, turisztikai, vidékfejlesztési, gazdasági hasznosítása azokénál aránytalanul és érdemtelenül jóval alacsonyabb szintű.

Ezért javasolt, hogy a kormányok segítsenek elő egy Élhető és Éltető Folyók című komplex fejlesztési program megvalósítását a Kárpát-medencében.

Javasolt továbbá, hogy legyen Temesvár és Újvidék között folyami útvonalon is kapcsolat, egy kidolgozandó és megvalósítandó a BEGA Kék-Zöld Útjai” / ‘BEGA River’s Blue & Green Routes’ című kulturális, szabadidős és turisztikai célú vízi és part menti közlekedési útvonal-rendszer (megállók, szolgáltatások, stb.).

A referencia program elkészítéséhez és megvalósításához a BEGA folyó és folyamcsatorna adottságai igen kedvezőek.

A 6 napos kapcsolat építő felmérés eredménye, hogy 2018 szeptemberében vezetői bejárásra kerül sor a BEGA folyóval kapcsolatos államközi és településfejlesztési fejlesztési stratégiák összehangolására és harmonizálására illetékes döntéshozók részvételével.

Pándi László