Vízi társadalmak együttélése – észrevétel – Szentendrei-Duna

DVRSZ Római-part és Szentendrei Dunára vonatkozó jövőbeni szabályozással kapcsolatos javaslatok és elképzelések a DVRK részéről:

1. Álláspontunk szerint az Óbudai Duna-ágban a kisgéphajók közlekedését teljes egészében célszerű lenne megtiltani (kivétel: az ott úszóműves kikötőhellyel rendelkező kisgéphajókat, akik max. 5 km/h-s sebességgel közlekedhetnének a szakaszon.

2. Az Újpesti-öbölben a gépi meghajtású motoros csónakok, illetőleg kisgéphajók 10 km/h-s korlátozás alá kerülnének.

3. A Római-part térségében az Északi Összekötő Hídtól (Duna 1654,5 fkm) a Pünkösdfürdőig (Duna 1657,1 fkm) a jobb parti részen 3-4 bójával 120 méter szélességben olyan védett sáv kialakítása, ahol a kisgéphajók max. 10 km/h-val közlekedhetnének. A védősávon belül csak a kikötő megközelítésére és elhagyására szolgáló legrövidebb utat használhatnák.

4. Megítélésünk szerint a Szentendrei Duna-ágban 3-4 vízisí pályát lenne indokolt kijelölni, amelyeknek hossza minimálisan 2,5-3 km-nek kellene lennie.

5. Mindezeken túl indokoltnak tartjuk az evezősök részéről a víziközlekedés egyéb résztvevői számára a haladásukhoz szükséges vízterület garanciális biztosítását. (pl. hajóút szabadon hagyása, egymás melletti evezés korlátozása, szűkületek, kanyarulatok biztonságos megközelítése)

Vélemény, hozzászólás?