Víziturisztikai felméréseink eredménye.

Kiemelkedő fontosságúnak tartjuk, hogy a hazai víziturizmus problémáival foglalkozzunk, ezeket feltárjuk, nyilvánosságra hozzuk és kezeljük az alapító okiratunkban való céljaink elérésének ezáltal a magyar víziturizmus fejlődésének érdekében.

A 2013-as vízitúrás szezon végén szövetségünk a tagjainak és a DR-VTSZ-el kapcsolatban álló vízitúrás szolgáltatóknak (pl. www.viziturazz.hu adatbázisa) egyaránt készített olyan személyre szabott kérdőíveket, melyek kiértékelését a víziturisztikai fejlesztésekkel foglalkozó munkacsoportunk elvégezte.

 A kérdőívek:

https://www.magyar-vizitura.hu/?page_id=2968

https://www.magyar-vizitura.hu/?page_id=2945

A beérkezett kérdőívekből felszínre hozott általános trendeket és „rendszerhibákat” összegyűjtöttük:

Általánosságban elmondható hogy a vízitúrák iránt érdeklődők, a szolgáltatást igénybe vevők száma 2012-höz képest, a válaszadók nagy része szerint nem változott, de leginkább nőtt. Ez figyelemreméltó, azt beleszámítva, hogy a kora nyári zöldár a Duna-menti szolgáltatók munkáját egy – másfél hónapra akadályozta.

A túrázók túrán töltött ideje egyértelműen azt mutatja, hogy egyre népszerűbbek a rövid, egy hétvégés túrák, illetve a hosszú hétvégés vízitúrás programok.

 Egyértelműen nőtt a szolgáltatások minőségével kapcsolatos igény. Sátor helyett fedett szálláshelyekre (faház, szoba, stb…) kiemelkedő szükség van. Elsődleges fontosságú a túrázók számára a vizesblokkok száma és minősége. Jobb minőségű kölcsönözhető eszközökre van szükség, kezd divatba jönni például a tengeri vagy az ún. „sit on the top” kajak, és ennek kölcsönzése vízitúrákhoz.

 Szolgáltatás nyújtásban főleg az „egyéb” programok szervezésekre van több igény: szárazföldi programok szervezése, csomagszállítás, komplett csomagajánlatok nyújtása (túravezetés, szállás, étkezés, csomagszállítás, eszközbérbeadás egyben.)

 A szolgáltatások változásáról szóló általános trendek mellett a válaszadók szinte 100%-a egyetért a következőkben:

  • A hazai víziturizmus központi fejlesztésre szorul.

  • Szükség van országos vízitúra és víziturizmus kampányokra, ennek hiánya egyértelmű hátrányt okoz ebben a turisztikai ágban tevékenykedők számára.

  • Állami szerepvállalással és segítségnyújtással nem találkoznak, a víziturizmus sok esetben rosszul értelmezett és nem megfelelően pozícionált.

  • Helyi civil szervezetekkel való együttműködés és kapcsolattartás megfelelő és előremutató.

  • Pályázati lehetőségek minimálisak, a legtöbb pályázat nem nyerhető meg illetve irreális teljesítéseket kíván. Meg kell vizsgálni egy pályázat kiírása előtt a vízitúrás szolgáltatók fejlesztési igényeit.

 Szövetségünk jövőbeni munkáját és stratégiáját ennek a hatalmas mennyiségű feldolgozott adatnak a türkében tervezzük.

Vélemény, hozzászólás?