XIV. Vízitúra Kupa – beszámoló az 1. fordulóról

2015 május 16-án szombaton, kellemes napsütéses időben zajlott le a XIV. Vízitúra Kupa első, leányfalui fordulója. A szezonnyitó rendezvény rendkívül jól sikerült, hála a szervezőknek (különösen a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek és a Vadkacsa Egyesületnek) rekord gyanús 122 hajóegység állt a rajthoz szombaton reggel, a Szentendrei-Duna 16. folyamkilométerénél.

20150516_074228A 24 éves Vadkacsa Egyesület első alkalommal volt házigazdája Vízitúra Kupa fordulónak. Az egyesület komoly tapasztalattal bír a vízitúrás rendezvények szervezésében és szerencsére ezalkalommal is a legjobb formájukat hozta a Pepe Kapitány (Pereházy Pál) által vezetett egyesület.

Pepe és kis Pepe szervez-rendez

Pepe és kis Pepe szervez-rendez

Annak ellenére, hogy kifejezetten rossz időt jósoltak, már reggel lehetett érezni a levegőn, hogy (megintcsak) nem lesz igaza az időjósoknak. Szokás szerint a csapat jórésze korán reggel érkezett, így a leányfalusiak komoly kenus-kajakos népvándorlásra ébredhettek.

A rajt pillanatai. fotó: Kállay Kristóf

A rajt pillanatai. fotó: Kállay Kristóf (MTVA Vízitúra Magazin)

A rajt a hajóállomás mellett a környék egyetlen nagyobb limányában volt kijelölve, onnan vágott neki a népes társaság a rövidebb 12 és a hosszabb közel 20 fkm-es távnak.

Az idei év újdonsága volt a FrissTúrázó kategória, ahol a versegés helyett inkább túrázni kívánók, rövidebb távon teljesíthetik az útvonalat. Érdemes volt ezt a kategóriát elindítani, rögtön az első „körben” közel 50 túrázó nevezett ebbe a kategóriába.

Egy pár friss túrázó...

Egy pár friss túrázó…

A mezőnyt színesítették a FrissTúrázók sajátos tempójú evezésükkel és változatos hajóikkal, de természetesen nem hiányoztak a „profik” sem. Különösen jó volt látni, hogy nagyon sok  fiatal, utánpótlás korú versenyzőt hoztak el edzőik, akik igen eredményesen szerepeltek. (Kiemelkedő munkát végeztek a KDSE – Szigethalom és a Szentendrei Kajak-Kenu SE fiatal versenyzői)

dunabogdany

Pihenő tömeg Dunabogdányban. Fotó: Kolb Tamás

A változatos és izgalmas útvonal végén a cél a versenyzőknek és túrázóknak egyaránt Dunabogdány volt, ahol a szabadstrandon várta be egymást a tömeg. Ezzel a különleges szervezői húzással egy pihentető vízitúra zárta a versenyt, ami Leányfalun ért véget.

Az eredményhírdetés előtt megebédelt a társaság és a megjelenők száma miatt hosszúra nyúlt eredményhírdetés ellenére is még épp időben véget ért a rendezvény hivatalos része ahhoz, hogy a messzi vidékről érkezők is világosban hazaérjenek.

Versemy és túrahajó barátság a VTK-n. Fotó: Kolb Tamás

Végezetül még egyszer azok, akiknek köszönhető ez a nagyszerű nap: Gál Attila és csapata, Vadkacsa Egyesület, Magyar Kajak-Kenu Szövetség, Útonálló Étterem (külön köszönet a palacsintáért) és természetesen mindenkinek, aki eljött és részt vett az első fordulón.

Az eredmények hamarosan olvashatóak lesznek…

Következő forduló: június 6. Szanazug!

írta: Henrik

Vélemény, hozzászólás?