Adománygyűjtő evezés Pozsonytól Belgrádig

VÍZI VILÁGOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Vízi Szolidaritás a szerbiai árvízkárok enyhítéséért

együttműködő partnerünk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A vízi világok működése egyrészt áldás, másrészt átok: kultúrák bölcsője és víz-menték pusztulása. Ember és természet összhangja a vízi világ szépségét, víz és ember együttműködését hordozza, az egyensúly megbomlása kataklizmákat, árvizeket okoz.
Magyarországon az elmúlt 20 évben rendszeresen, 4 éves ciklusban jelentek meg a dunai árvizek, de emlékezünk a nagy tiszai árvízre és a lengyelországi, csehországi árvizek is friss élményeink, hogy csak a közép-európai krízishelyzeteket említsük.
A közelmúlt szerbiai árvizei minden eddigi képzeletet felülmúló károkat okoztak majd minden folyó menti szerb településen.

A DUNA-régió Vízi-Turisztikai Szövetség (DR-VTSZ) kötelességének érzi, hogy szolidaritását fejezze ki a szerbiai árvizek károsultjaival, aminek okán elhatározta, hogy lehetőségeihez mérten szolidaritási adománygyűjtő akciókat szervez.

Szerb barátaink a “Duna – az Együttműködés Folyója” Nemzetközi Tudományos Fórum beszélgetésein javasolták Liso Polje Ub községet a lehetséges támogatási célnak. Ez a falu, mondhatni rendszeresen árvízzel szembesül. Ezek a rendszeres és megszokott árvizek azonban nem szokták elönteni a falu lakott területeit. Azonban a legutóbbi árvíz katasztrofális volt, mert nemcsak hogy a két folyó, a Kolubara és Tamnava a szokatlanul erős és többnapos szakadatlan esőzés miatt együttesen kiáradtak medrükből, hanem a Kolubara folyón lévő gátak is átszakadtak. A víz hirtelen elöntötte az egész falut. Nem volt más lehetőség a menekülésre mint hogy a tetőkről helikopterekkel mentsék az embereket. Az istállókban fogva maradt jószág mind odaveszett. Ez az adat csak Liszó Polyei helyzetre vonatkozik. Az egész Ub község területén több mint ezer szarvasmarha, ló és sertés fulladt a vízbe. A baromfi pusztulásról még nincsenek adatok, de a veszteség nagyon nagy. A házakban tönkrement minden háztartási felszerelés, bútor, a mezőgazdasági gépek.

A DR-VTSZ kezdeményezésére 2014 június 28-án és június 29-én, a Magyar Vízitúrázás Napján szolidaritási adománygyűjtési akciókra kerül sor, többek között – a mosonmagyaróvári VOLUTA sárkányhajó dzsemborin, Kisbodakon az Esthajnalcsillag Kempingben, a leányfalui VADKACSA Nomád VíziCentrum vízi sportnapján és a szigetcsépi vízi karneválon.

Adománygyűjtés Pozsonytól – Belgrágid

A DR-VTSZ két ügyvivő elnöke, Horváth Csaba, olimpiai és világbajnok kenus, és Pándi László, a VADKACSA Leányfalui Gyermek Víziflotta örökös elnöke, a „Szerbiai árvízkárok enyhítéséért” szolidaritási vízitúra keretében, 2014. június 30. és 2014 július 13. között Pozsonytól, Budapesten keresztül Belgrádig evez, illetve hajózik, adományokat gyűjtve a Duna-menti településeken. A szolidaritási evezéshez – a túra weblapján megjelenő túraútvonal és időütemezés alapján – bárki csatlakozhat, bármilyen résztávon. Terveink szerint a szolidaritási evezés a Ausztriában indul a Lajta folyón, és a pozsonyi evezéssel egyidejűleg a Mosoni-Dunán folyatódik, hogy Gönyünél egyesüljön a túra.

A DUNA-régó Vízi-Turisztikai Szövetség szolidaritási számlaszámot is nyitott a MagNet Közösségi Banknál, melyre tisztelettel várja a segítő adományokat:

Magyarországról: 16200137-18523317
és külföldről IBAN: HU80 1620 0137 1852 3317 0000 0000 Swift kód: HBWEHUHB

Vélemény, hozzászólás?