Hajózási Szabályzat – közös javaslatok a Hatóság számára

2019-ben lehetőségünk lesz egy okosan összeállított, konkrét és teljesíthető – ésszerű – javaslat csomagot személyesen bemutatni a Hajózási Szabályzattal foglalkozó hatóság részére. Ehhez kérünk mindenkit, akinek van elképzelése, ötlete, javaslata, jelezze nekünk. Részletek:

Milyen ötleteket, véleményeket várunk?

A Hajózási Szabályzatot ismerők részéről pontokba, kerek mondatokba foglalt elképeléseket – problémafelvetéssel és magyarázattal. Nyilván nem kell jogi szöveget fogalmazni, amit mi át tudunk adni a hatóságnak az a civilek véleménye lesz.

Milyen hozzászólásokat nem várunk?

Jelen projektet nem viszik előre azok a hozzászólások, melyek személyes sérelmeken, modern szóval „trollkodáson”, stb. alapulnak… Az ilyenek, mint: „aki ezt kitalálta az hülye” , „annak idején sem volt, most sem kell”, „buta irodisták íróasztal mögött találják ki ezeket PESTEN”,  és ehhez hasonló véleményeket most köszönjük, megtisztelő, de nem kérjük.

Hová várjuk az ötleteket?

Az office@dr-vtsz.hu e-mail címre,  névvel vagy név nélkül (a neveket nem továbbítjuk természetesen), ha esetleg van jogi vénátok, akkor „bürokratikusan megfogalmazva” 🙂 Azért nem a facebook-on, mert ott sajnos könnyedebben fogalmaz mindenki  és az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt gondoljuk, hogy az a felület szakmai vitákra nem alkalmas.


A Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség javaslatai – röviden

  • A HSZ szerinti „vízitúra vezető” megnevezés módosítása annak érdekében, hogy az eddig tizenéves tevékenység neve ne mosódjon össze egy edzői kompetenciákkal rendelkező személlyel.
  • Átgondolásra javasoljuk: a kötelező motorcsónakos kíséretet a hajózóutakra előírni, illetve meghagyni a lehetőséget, hogy olyan vízterületeken, ahol a motorcsónakos közlekedés nem lehetséges, 10 hajóegység felett más biztosítási módszerrel lehessen a túrát kísérni. (ötletek pl. két nem gépi hajtású vízitúra vezetői hajó, vagy kötelező parti kíséret autóval, stb…)
  • Kötelező felszerelés: átgondolásra javasoljuk, legyen előírva legalább a túravezetőnek (a nem motorcsónakosnak is) 1 db. 15-20 m-es dobókötél és szabványos eü felszerelés.
  • Mentőmellény: a jelenleg elérhető árú 100N-os,  szabványos mentőmellények sok esetben nem alkalmasak az evezésre. Nagy, kényelmetlen, stb. Javasoljuk átgondolásra, hogy az ún. úszást segítő mellények is legyenek elfogadottak, legalább 14-16 év felett.
  • NEM TELJESEN IDE TARTOZIK: a vízitúra vezető tanfolyamok: számtalan vízitúrázónak van régebbről vízitúra-vezetői papírja, melyet kisebb-nagyobb szervezetek tartottak, szerveztek. Ezek jogállását helyre kellene tenni, valahogyan hivatkozni rá, akár a HSZ-ben.