Végleges javaslat csomagunk a Hajózási Szabályzat módosítására

Jelen javaslatok szűk értelemben a HSZ-ben megjelenő vízitúrára, főleg a szervezett, nagy csoportos vízitúrákra vonatkoznak!

3.a. Szervezett, csoportosan haladó evezős vízijárművek részvételével zajló vízitúra – tíznél több evezős vízijármű részvétele esetén – vízi túravezető vezetésével bonyolítható le.

Helyett:

3.a. Nagyhajó közlekedésre alkalmas vízi úton, szervezetten, csoportosan haladó evezős vízijárművek részvételével zajló vízitúra – tíznél több evezős vízijármű részvétele esetén – kisgéphajó kísérettel bonyolítható le.

Itt kikerül a zavart okozó „vízitúra vezető” kifejezés és megkülönböztetné a helyszínt a bekezdés elején megjelenő vízi út. A Rábán, Hernádon, Szigetközi-ágrendszerben, stb. fizikálisan nem lehet gépi hajtású vízi járművel kísérni,

3.c. A vízi túravezetőre a túrában részt vevő vízijárművek és személyek vonatkozásában a 3. bekezdésben az edzőre meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

Helyett:

3.c. A 10 hajóegység feletti szervezett vízitúra kisgéphajó kísérőjére (a túrában részt vevő vízijárművek és személyek vonatkozásában) a 3. bekezdésben az edzőre meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

Mentőmellény – javaslat

A jelenleg HSZ szerint elfogadott mentőmellény (legalább 100, illetve 150 az EN 395 (ISO 12402-4), illetve EN 396 (ISO 12402-3) szabványoknak megfelelően) a tapasztalatok szerint korlátozottan használható evezés közben.

Kisgyermekek, úszni nem tudók számára érthető és világos, hogy a mentőmellény olyan pozícióban tartja a vízben lebegve, ami a legjobban biztosítja az életmentést, de sokak véleménye szerint – főleg felnőttek számára – az úszást segítő mellények praktikusabbak, sokszor biztonságosabban használhatóak egy borulás során történő partra úszásnál, vagy akár önmentésnél.

Ez alapján el tudnánk képzelni egy olyan módosítást, hogy 18 év felett, úszni tudó személyek számának megfelelően mentő vagy úszást segítő mellény is elfogadott lenne kötelező felszerelésként.

összeállította: Klemencz Henrik