Mentőmellény kötelező!

forrás: www.vidra-vizitura.hu

2012. április 15-től a kajakosokra és kenusokra vonatkozólag a bírságok összege nagy mértékben emelkedni fognak. A büntetés a mentőmellény használata és a másodfokú viharjelzés esetén történő evezésnél emelkedik a leírás alapján.

1. Csónak és vízi sporteszköz használatára vonatkozó szabályok megszegése esetén, a Hajózási Szabályzat II. RÉSZ 4.07 cikk 1. és 3. pont alapján: helyszíni bírság 40 000 Ft, eljárás esetén 80 000 Ft

A hivatkozott rész:
„3. Vízen levő (közlekedő vagy veszteglő) csónakban tartózkodó úszni nem tudó, valamint 14 évnél fiatalabb személy, továbbá vízi sporteszközön közlekedő minden személy köteles mentőmellényt viselni.” – VISELNI kell, tehát nem elég, ha ott van!

(Az 1-es pont a hajóban való felállásra vonatkozik, számunkra nem lényeges.)

2. Másodfokú viharjelzés megsértése esetén, a Hajózási Szabályzat II. RÉSZ 9.12 cikk 3. és 4. pont alapján:
helyszíni bírság 30 000 Ft, eljárás esetén 70 000 Ft

A hivatkozott rész:
„3. Csónak – a szükséghelyzet kivételével – „Figyelmeztetés a fenyegetõ veszélyre” jelzésnél (II. fokú viharjelzésnél) nem közlekedhet.
4. Vitorlás vízi sporteszköz
a) a Beaufort-skála szerinti 6. fokozatot el nem érõ szélnél a parttól számított legfeljebb 1500 m,
b) a Beaufort-skála szerinti 6. fokozatot elérõ, de a 8 fokozatot el nem érõ szél esetén a parttól számított legfeljebb 200 m széles vízterületen – kivéve a kijelölt fürdõhely területét – közlekedhet,
c) a Beaufort-skála szerinti 8. fokozatot elérõ vagy azt meghaladó szél esetében – a szükséghelyzet kivételével – nem közlekedhet.”

3. Ittas evezést 30.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig díjazhatja a rendőrség.

 

Vélemény, hozzászólás?