Őszi „nagytakarítás” Ásványrárón

Szövetségünk is részt vett azon a civil kezdeményezésen, mely keretében közel 60 ember takarította ki a szigetközi Ásványráró vízi és szárazföldi útvonalait és útjait.

írta: Klemencz Henrik

A Mi Környezetünk néven indult útnak 2019. október 19-én Ásványráróról az a nagyszerű civil kezdeményezés, melynek keretében közel 60 ember, az ország minden tájáról látogatott el a településre, hogy vízen és szárazföldön egyaránt segítse a természet tél előtti megtisztulását. Böősi Gábor (Ásványrárói Part Camping ügyvezetője), a kezdeményezés megálmodója és koordinátora elmondta: „az átfogó szemétszedéssel az volt a célunk, hogy az egész évben, az ágrendszerben és annak partján ragadt szemetet a téli, átlagosnál alacsonyabb vízállás beállta után összeszedjük és a 2020-as vízi-szezonba már egy tisztább vízfelületen vágjunk bele.”

A képen (hátul) Horváth Csaba olimpiai és világbajnok kenus

Az esemény fő szervezője és Ásványráró Község Önkormányzata volt. Popp Rita polgármester, aki nem csak mentora, hanem aktív résztvevője is volt a szemétszedésnek, örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a közel 70 km bejárt vízi és szárazföldi útvonalon a vártnál csekélyebb mennyiségű hulladék került az esemény egyik fő támogatója, a Rekultív Kft. által elszállításra. A rendezvényen megjelentek az ország minden tájáról érkeztek Ásványráróra, meglepetésként Horváth Csaba olimpiai és világbajnok kenus is a lelkes szemétszedők között volt.

Az „ásványi” csapat parton Popp Rita polgármesterrel (balról a második)

A terepen eltöltött munka után pihenésképpen két érdekes előadást is hallhattak a résztvevők: Tatai Róbert szigetközi szakaszmérnök a tájegység vízrajzáról és kialakulásáról tartott egy rövid de átfogó bemutatót, Németh Kornél madarász pedig a Szigetköz őszi madaraival ismertette össze jelen lévő természetjárókat.

munka közben…

A szervezők céljai 2019-ben maradéktalanul teljesültek, ám a jövő évi a tervek között szerepel az is, hogy nem csak Ásványrárón, hanem lehetőség szerint a teljes szigetközi-mellékágrendszerben párhuzamosan, ugyan azon a napon legyen egy ehhez hasonló, vízi és szárazföldi „nagytakarítás”.