Tovább épül a szerb víziturisztikai kapcsolat

Tovább épül a szerb víziturisztikai kapcsolat – konferencia Belgrádban, 2013.05.10-12

A 2011-ben elindított EU Duna Stratégia – , amelynek ratifikálására a magyar EU-elnökség alatt került sor – mind eszmeiségében, mind programtervében bátorította a civil társadalmi szervezeteket, hogy bátran kezdeményezzenek nemzetközi együttműködéseket, határon átnyúló kapcsolatokat.

Éppen ez a kormányzati biztatás inspirálta a Szövetségünket és a VADKACSA Egyesületet, hogy „nyisson” a külföldi kapcsolatok életre hívása felé is. Az EUDRS előkészítésének elmúlt több éves története során sikerült szoros kapcsolatot kialakítani a szerb illetőségű DANUBE FORUM – a Duna, az együttműködés folyója egyesülettel, amely társadalmi szervezet több mint 30 éve fejt ki – nemzetközi kapcsolatokon alapuló – társadalmi aktivitást a Duna folyó társadalmi presztizsének emeléséért és a Dunához kapcsolódó hagyomány- és tudásanyag tudományos rendszerezéséért, feldolgozásáért.

Pándi László, örökös elnök először 2012 májusában vett részt a DANUBE FORUM konferenciáján, ahol a VADKACSA Egyesület 20 éves természeti nevelési gyakorlatát mutatta be, majd az idén a 2013. május 10. és 12. között megrendezett belgrádi konferencián – , amelyre elkísérte Pereházy Pál, (Vadkacsa Egyesület elnöke) is – a „A folyó és a folyópart – a vízturizmus feltételei „ címmel tartott előadásában kiemelte, a folyó csak akkor lehet megfelelő vízi közösségi tér, ha a partján élők nem félnek a folyótól és képesek felismerni és megteremteni a harmonikus együttműködés feltételeit.

04_Belgrádi_konferencia

Részletesen ismertetésre került a – VADKACSA Egyesület által társ alapított – DUNA-Régió Víziturisztikai Szövetség (DR-VTSZ) informatikai elnöke által kifejlesztett Vízitúra táborhely nyilvántartó és útvonaltervező rendszer, amely jelenleg a magyarországi folyókon lévő közel 200 csónakos kikötőhelyéről tart nyilván nagy kirészletezettségű adatokat, információkat.

A kerekasztal konferencia kiemelkedő eredménye, hogy a szerbiai Vajdaságban a közeljövőben létrejön egy DR-VTSZ csónakos kikötő és telephely, a vízi táborhely nyilvántartó rendszernek elkészül a szerb nyelvű változata, amely a tartalmazni fogja a több, mint 500 folyamkilométer hosszú szerb DUNA-szakasz csónakos kikötőit, valamint még az idén kidolgozásra kerül az a szerb-magyar együttműködés, amely tartalmazza a diákcsere és táboroztatási programok feltételeit.

1 thought on “Tovább épül a szerb víziturisztikai kapcsolat”

Vélemény, hozzászólás?