Vízeink Hősei – 20 éves a Vadkacsa

Október 6-án tartotta 20 éves évfordulóját a legendás Vadkacsa Leányfalui Gyermek Víziflotta EgyesületAz egyesület eddigi 20 éve alatt követendő példájává vált minden olyan embernek, akiknek a víz szeretete és a vízen járás „művészete” ez élet szerves része, gondolatainak és cselekedeteinek mozgatórugója.

Ezen a napsütéses szombaton ott volt mindenki, akiket bátran a „Vízeink Hőseinek” nevezhetünk. Barátaink, férfiak és nők, akiknek  a kenucipelés és a kajakba-kenuba beszállás talán már apró nehézségeket okoz, ám a vízen eltöltött akár 40-50 év olyan tartást és jellemet kölcsönöz nekik, amely a fiatalabb vízenjárók számára (is) elérendő cél kell hogy legyen.

Kiemelkedő szerepe volt azoknak, akik annak idején megálmodták ezt az egyesületet egy vízitúra alkalmával. Pereházy Pál „Pepe” egyesületi elnöknek, aki mozgatórugója a Vadkcsák és ezáltal a hazai víziturizmus életének, Pándi Lászlónak (Vadkacsa örökös elnök), aki Pepével több mint egy évtizeden át „terelgette” a kacsákat, és a többi „Ős” Vadkacsa tagnak, akik nélkül ez az egész talán nem sikerülhetett volna.

Az egyesületi tagok kitartó vízi munkássága számtalan új hajtást  hozott:

..:: megalakult a Csingacsguk Hajósclub a (idézem) „civilizációs jégkorszak feltartóztatása és a kihúnyásra ítélt szeretláng megõrzése céljából…”: 

A Hajósclub alapítói szabad akaratukból társulnak a civilizációs jégkorszak feltartóztatása és a kihúnyásra ítélt szeretláng megõrzése céljából.Szeretnénk felhívni a figyelmet a legtágabban érzékelhetõ Természet és a természetesség belsõ és ezáltal külsõ békét teremtõ erejére. Vadvizi hajósokként evezünk a LÉLEK mindent betöltõ nyugalma felé. Hajónk nyitott, úticélunk az Örök Hajnal : Bárki beszállhat.

A Hajósclub alapítói indián természeti hagyományokból merítve szeretnék a jelenkorba is átmenteni a víz, a hegy, a természeti szépség és környezet feltétlen tiszteletét  és szeretetét, a természet és az ember harmonikus együttélési lehetõségeinek megõrzését.
A Hajósclub mozgalmait, programjait, rendezvényeit minden esetben ezen céloknak alárendelve szervezi- és valósítja meg…

..:: Nemzetközi kapcsolatot építettek különböző európai folyókkal testvérfolyó program néven, hidat építve ezzel a Magyar és a Lengyel, Cseh vízi egyletek között.

..:: 2004-ben megépítették a leányfalui Vadkacsa Nomád Vízicentrum, ahol a környék vízenjárói otthonra lelhetnek, gyermekiket és hajóikat biztonságban, sokat tudó kezek között hagyhatják…

..:: Elindították a KenuOVI programot, ahol vízre nevelik a legkisebb korosztályt…

Lehetne még sorolni hosszú hosszú mondatokon keresztül, hogy mit tett értünk és vízeink megmentéséért a Vadkacsa, de ennek a kis megemlékezésnek nem ez a célja.

Magam és a hozzám hasonlóan kevéssbé tapasztalt vízi sportársaim nevében köszönjük az elmúlt 20 év munkáját, eredményeit, melyekről lehet, hogy nem is tudunk, és a szülők nevében azt, amit a gyermekekért tettetek.

Én pedig köszönöm a meghívást, az Eper Csárdát és a paprikáskrumplit. A bulibeszámolót a házigazdáktól várjuk 🙂

Hajrá Vadkacsák.

H.

Vélemény, hozzászólás?