Aláíró nyilatkozat vízitúrákhoz

A II. Vízitúra Konferencián hosszasan vesézte a jelenlévő szakmai közönség, hogy milyen „passzusoknak” kell szerepelnie egy vízitúra/hajóbérbeadás/stb… előtt aláírandó nyilatkozatban? Egyébként is fontos kérdés ez, nyilván nem mindegy, hogy közös vízitúráról, vagy hajóbérbeadásról van szó, de egy biztos: minél pontosabb a dokumentáció, annál nyugodtabb a szervező.

Az alábbiakban az általunk javaslatra bocsátott szöveget olvashatjátok. Várjuk a véleményeket, kiegészítéseket az office@dr-vtsz.hu címre vagy a facebookra.

Aláírásommal elfogadom az alábbiakat: Az aláírás pillanatában hatályos Hajózási Szabályzat és egyéb ide vonatkozó törvények (továbbiakban.: HSZ) tartalmát ismerem, értem és tisztában vagyok a rám vonatkozó bekezdéseinek jelentésével. A HSZ-el és az általam használni kívánt vízterületet ismerem, az ezekkel kapcsolatos szóbeli adatokat és információkat meghallgattam, értem és tudomásul veszem. A HSZ szerint elrendelt kötelező felszerelést (evezőlapátok, mentőmellények, elemlámpa, kötél) hiánytalanul átvettem, vagy ezekkel rendelkezem, ezeket a HSZ és a szóban elhangzott utasítások szerint használom és amennyiben egyedül veszem át, átadom a velem egy hajóban ülők számára. Amennyiben a hajó irányítójaként (kormányos) nyilatkozom, kijelentem, hogy alkohol, illetve más, bódító hatású szerek hatása alatt nem állok, megértettem, hogy az általam kormányzott vízi járműben ülő személyekért felelősséget vállalok, őket tájékoztatom a HSZ rájuk vonatkozó rendelkezéseiről. A vízi jármű biztonságos irányításának technikáját jól ismerem. A vízi járműben gondatlanságból okozott kárt megtérítem. A nyilatkozat több lapból állhat, a tartalmát az 1. oldal, a számozást a lap alja tartalmazza. Minden vízre szálló számára kötelező aláírni!

Az aláíró táblázat tartalma: név, elérhetőség, dátum/idő, útvonal, aláírás, hajó jele/száma