Vízi Szolidaritás a szerbiai árvízkárok enyhítéséért a Magyar Vízitúrázás Napján.

 Kedves vízitúrások Magyarországról és Európa minden országából!

a felhívás hamarosan elkészül angol, német és szlovák nyelven is

GERM0001UNKG0001

Várunk Benneteket 2014 június 28-án a magyarországi Szigetközbe, Kisbodak településre egy KAJAKOS-KENUS VÍZITÚRÁS FELVONULÁSRA és adománygyűjtésre mellyel a szerbiai árvízkárosultakat (elsősorban Liso Polje Ub település károsultjait) kívánja szövetségünk segíteni.

A rendezvény maga ingyenes, hajót felszerelést hozzatok magatokkal. Szállásban, étkezésben és eszközbérlésben (túrakenu) – igény szerint – tudunk segíteni, információt szolgáltatni.

Program: találkozó és vízreszállás 2014 június 28, szombat reggel 10:00. Egy rövidebb és egy hosszabb útvonalon túrázhatunk a kisbodaki ágrendszerben. Visszaérkezés után beszélgetés és adománygyűjtés Kisbodakon a településen található vízitúrás kempingben (információk, térképek a területről: www.szigetkoz-vizitura.hu)!
Az adományokat szövetségünk vezetősége személyesen fogja eljuttatni a károsultak részére hivatalos úton keresztül!

Figyelem: a túrán mindenki egyénileg saját felelősségére vesz részt! Kérésre helyismerettel rendelkezők segítik az eligazodást.

2013 után 2014 ismét az árvizek éve lett Európában. A Balkánon végigsöprő árvíz talán nem is az évszázad, hanem az évezred árvize volt. A felmérhetetlen károk Szerbiát sújtották leginkább, százezrek szenvedték el a levonuló árhullám kárait. Egész települések dőltek romba, ezrei váltak hirtelen hajléktalanná.

A Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség feladatának tartja, hogy lehetőségeihez mérten támogatást nyújtson a szomszédos „vízi testvérének”, Szerbiának.

Szerb barátaink a Duna – az Együttműködés Folyója” Nemzetközi Tudományos Fórum beszélgetésein Liso Polje (olvasd: Liszó Polye) Ub községet jelölték meg lehetséges támogatási célnak.

a víz pusztítása

a víz pusztítása

Ez a falu, mondhatni rendszeresen árvízzel szembesül. Ezek a rendszeres és megszokott árvizek azonban nem szokták elönteni a falu lakott területeit. Azonban a legutóbbi árvíz katasztrofális volt, mert nemcsak hogy a két folyó, a Kolubara és Tamnava a szokatlanul erős és többnapos szakadatlan esőzés miatt együttesen kiáradtak medrükből, hanem a Kolubara folyón lévő gátak is átszakadtak. A víz hirtelen elöntötte az egész falut. Nem volt más lehetőség a menekülésre mint hogy a tetőkről helikopterekkel mentsék az embereket. Az istállókban fogvamaradt jószág mind odaveszett. Ez az adat csak Liszópolyei helyzetre vonatkozik. Az egész Ub község területén több mint ezer szarvasmarha, ló és sertés fulladt a vízbe. A baromfi pusztulásról még nincsenek adatok, de a veszteség nagyon nagy.

A házakban tönkrement minden háztartási felszerelés, bútor, a mezőgazdasági gépek. Pillanatnyilag a lakóházak és istállók tisztítása és fertőtlenítése folyik.

Voltak olyan lakosok, akik kitartottak amellett, hogy nem hagyják el szülőfalvukat még ilyen életveszélyes körülmények között sem. Magasabb házaik padlásán maradtak, sőt egy idős néni két napig egy szilvafa ágain maradt, elutasítva hogy elhagyja szülőfaluját. Sajnos, egy ember életét vesztette.

Minden segítséget szívesen látnak!

Ezt megragadva hívjuk fel a figyelmet arra, hogy több más úton is tudjátok a árvízkárosultakat segíteni: 1359 – Vöröskereszt segélyvonala.

 

1 thought on “Vízi Szolidaritás a szerbiai árvízkárok enyhítéséért a Magyar Vízitúrázás Napján.”

  1. E két mondat közé „Az istállókban fogvamaradt jószág mind odaveszett. Ez az adat csak Liszópolyei helyzetre vonatkozik.” ajánlom beszúrni a következő mondatot:
    A faluban amikor a víz részben visszahúzódott, az állat-egészségügyi szolgálat 36 tonna elpusztult szarvasmarha tetemét gyűjtötte össze.

Vélemény, hozzászólás?