Vízi társadalmak együttélése – észrevétel – Szentendrei-Duna

Észrevétel Kluka József edzőtől:

Tisztelt Uraim!

A múlt heti megbeszélésen elhangzottakra az alábbi választ adjuk. Az első és legnagyobb problémánk, hogy a budapesti vízi szakaszon működő kajak-kenu és sárkányhajó klubok nem képviseltették magukat. Miért mások döntenek a fejük fölött? Több klubbal beszéltem, ők nem kérnek szabálymódosítást.

Én személy szerint a BKV Előre SC. tagjait és fiatalkorú sportolóink szüleit képviselem. Nem kívánjuk a hatályos törvényt megváltoztatni, nem ezért küzdöttünk. A hajók méretét, sebességét és hullámkeltését továbbra is veszélyesnek tartjuk.

Nem széles túra hajókban evezünk, hanem tizenegy-tizenkét kilós 48 cm széles sporteszközöket használunk. A gyerekek kilenc éves kortól járnak hozzánk edzésekre. Nem vállalhatjuk a felelősséget újra az elmúlt években megtörtént vízi balesetekért. Ez nem lehet kompromisszum tárgya, kérjük a vízi rendőrséget a jogkövető magatartás betartatására.

Ugyanakkor jó ötletnek tartjuk a védősáv kialakítását, amely a kézi hajtásúakra és a géperejű járművekre is kötelező lenne. A vízi zebra kijelölését az átkelésekre nem tartjuk elfogadhatónak, mivel az időjárás, a szélirány ezeket a kis súlyú és méretű hajókat- főként ha gyerekek használják- fokozottabban veszélyezteti.

Elfogadhatónak tartjuk a jacht klubok megélhetése és elhelyezkedése szempontjából, hogy a szentendrei-spicctől a váci Duna-ágban vízi síelésre alkalmas és  valaki által felügyelt és üzemeltetett területet jelöljenek ki. Nem zárkózunk el attól, hogy Szentendre város fölött is kialakíthassanak egy pár km-es felügyelt szakaszt.

A szentendrei Duna-ágban nyugodt, biztonságos körülmények között az extrém sportolóktól teljesen elkülönítve tudjuk csak elképzelni tevékenységünket. Az új jogszabály miatt hosszú évek óta az első nyugodt és balesetmentes tavaszt élhettük meg. Ha ezen változtatnak, újból előkerülnének azok akik veszélyeztettek minket. Mi nem kívánunk köztük evezni és ezzel gátolni őket a szórakozásukban, ezért kérjük a vízi KRESZ védelmét.

A mi nevünkben, csak Dr. Szűcs Tamás ügyvéd és Kluka József szakosztályvezető járhat el.

Maradok tisztelettel:

Kluka József

Vélemény, hozzászólás?